WELCOME TO MUMTAZBAZZ

ALL THINGS IN HERE!!!

MACAM-MACAM ADA....

PROGRAM MRU

Carilah Hatimu!

...Genggam al Quran, ingat mati dan berangkatlah. Jalan mujahadah itu susah tapi indah!

KATA HIKMAH

Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya.

Tuesday, May 31, 2011

BIOCHEMISTRY DEPARTMENT.


Assalamualaikum wbt.

Berikut adalah jadual latest untuk 31 Mei 2011.

sec 7 : 8-10 kat cc
sec 6(b) : 8-10 kat moussah
sec 6(a) : 10-12 kat moussah
sec 2(a) : 12-2 kat moussah
sec 2(b) : 2-4 kat moussah
sec 5(a) : 2-4 kat cc

Apa itu WARM?


Perbualan seorang laki ngan bini dalam sms



Abangggg!!!! Cepatlah! Ayang dah lewat ni! Cepatlaaa…..waaaa!!

Sabarla yang. Xkemananya benda tuh. Xlarinya gunung yang dikejar. Ayang ni pun, cubalah bersabar. Lambat laun sampai juga kita nanti.

Aloooorrrrr, sampai hati abang buat macam ni dekat ayang. Sob3. Abang macam x faham jew ayang macam mana. Ayang xkan suka sesuatu kalau benda itu tidak membawa manfaat dekat ayang. Kebetulan objektif kali ni macam membawa kebaikan , so ayang nak cubalah, xboleh kewwww?

Boleh jewwwww, tapi kenapalah excited sangat ni. Abang menang loteri pun, relax jew huh. Tapi ayang xmenang loteri pun, yang excited sangat ni apasal, melebih2 dari abang pulak tu~ =,=

Lor, abang xtahu ke? Baru-baru ni dekat lecture, alexmed, yahoogroup, baitulmal, semualah dah uar-uarkan benda macamni. Siap promote lagi apa potensi yang kita boleh dapat dari program tu.

Program apa?

WARM (We Are the Real Muslim )

Tempoh : sepanjang tahun tetapi berfasa

Sekarang : Fasa pertama dengan berbekalkan tema Sandwich of Ukhwah

Objektif
1) Menyebarkan salam-mayonis
2) Penyang terhadap sesame-tuna
3) Bersikap lunak terhadap saudara-saudaranya-salad
4) Memasukkan kesenangan dalam hati-roti
5) Mendoakan saudaranya dari jauh-cheese
Berikut merupakan jangka masa bagi setiap objektif

1,2,3 = 31/5-2/6
4 = 4-6/6
5 = 7-9/6

Antara aktiviti dijalankan sepanjang program WARM ini adalah :
1) Tazkirah
2) Flyers
3) Poster
4) video
5) dan rahsia yang bakal menemui anda!

Bagi program pertama, Setiap Lecture waktu pagi iaitu pukul 8 akan diadakan tazkirah khas. Telah disusun rapi akan pengisiannya dan moga semua dapat menggunakan peluang yang ada kali ini bagi mengutip bukan setakat dinar emas, tetapi lagi mahal dari itu. Bukan sahaja didunia tetapi akhirat.

Lagipun, personally cubalah kita manfaatkan apa-apa yang kita lalui dengan sebaik-baiknya. Iya, memang kerajaan hantar kita kesini untuk belajar medic tetapi tidak melarang kita untuk mengutip benda lain. Jadikan medium sepanjang kita ada dimesir ini sebagai tempoh bagi kita mempersiapkan seorang insan bergelar doktor dan juga mukmin sejati.

SESIAPA BERMINAT??


Assalamualaikum wbt…
Pengumuman PENTING kepada sesiapa yang mempunyai bakat terpendam dalam bidang penulisan/sastera…

Anda semua dialu-alukan untuk menghantar karya kreatif anda sama ada dalam bentuk cerpen/puisi (sajak etc), (tema: bebas; xkesah apa2 tema yang bermanfaat)untuk dimuatkan di ruangan artikel PERUBATAN ONLINE (laman web rasmi PCI)

Sebarang soalan/cadangan/sumbangan karya, bolehlah diemelkan ke
penulis_pahang@yahoo.com atau liyanabolhan@yahoo.com

Anda terkarang artikel dan tak tahu nak postkan kat mane? Inilah jalan penyelesaiannya…
Mari sama-sama kita berkongsi dan berdakwah melalui mata pena…

Rujukan;
http://iskandariah.perubatan.org/v1/

Monday, May 30, 2011

STAY ALERT!





Assalammualaikum..
Maaf terpaksa mencuri masa kalian..

Sekadar pemberitahuan kepada sahabat-sahabat yang akan repeat paper pada musim panas nanti,
insya allah hari khamis ni ,2 jun 2011 akan diadakan satu perjumpaan bersama DR WAFA' di hall 1Font size3 mouassah pukul 1.00 petang..
Perjumpaan ini berkenaan pengurusan repeat kalian dan mungkin sedikit perbincangan yang memerlukan kata sepakat..
Diharapkan kehadiran kali ini lebih memuaskan lantaran keputusan yang akan diambil melibatkan semua orang..
Jangan nanti ibarat "rumah sudah siap, namun pahat masih berbunyi" ketung ketang ketung ketang
mengata admin kat belakang kalau ada keputusan yang tak puas hati..

*Mohon kerjasama sahabat-sahabat yang terlibat, untuk menghadirkan diri sebelum pukul 1.00 kerana kelas DR Wafa jam 2.oo petang..Takut perbincangan tergantung di tengah jalan.

*Kehadiran SR setiap lecture juga adalah diwajibkan..

jazakumullahukhairan kathira...

Firman Allah Taala : “ Berangkatlah kamu dengan rasa ringan maupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui

Esok datang awal!

Assalamualaikum wbt

Buat sahabat sekalian,
kali ni terdapat pengumuman yang typical lagi
tapi typical pun tengoklah!

Mulai esok dan seterusnya,
semua pelajar, sahabat, kawan, keluarga
di'paksa' untuk menghadirkan diri pada awal kuliah bagi yang mempunyai lecture pukul 8

Bagi lecture lain pula,
jangan risau, masa anda akan tiba juga tetapi pada hari berikutnya iaitu pukul 8 juga
rasionalnya
Setiap pagi sebelum kuliah pukul 8
akan diadakan tazkirah khas buat semua.

Jadi berlumba-lumbalah anda semua untuk berbuat kebaikan
dan juga mengejar ilmu dalam masa yang singkat ini

DIsamping menyelam kita meneguk juga
Disamping menanti masa belajar medic,
kita ambil unsur ilmiah juga
Moga semua dapat memanfaatkan masa dan ilmu yang ada
Peace!

Sunday, May 29, 2011

UPDATED SCHEDULES

bru 3


bru 42

Friday, May 27, 2011

ATTENTION

TOMORROW(SATURDAY-28 MEI 2011):
Attention to all section 2 members, tomorrow we will have 2 practical classes. ILA (from 10-12) and Phrama 1 at computer lab (12-2). please tell our friends.   

Practical physiology: room 9,10,11,12
ILA : room 3

ICDL

ICDL3

HISTOLOGY ASSIGNMENT

ASSALAMUALAIKUM....

KEPADA AHLI GROUP HISTOLOGY, TOLONG CONTACT TUTOR MASING2 SECEPAT MUNGKIN. SBB MUNGKIN TIME DALAM JADUAL KAT BAWAH NI MERUJUK HARI APPOINTMENT. SYUKRAN

No of student

Topic

Tutor

Time

1-5

Conducting portion of the respiratory system

Dr sahar mahmoud

Thursday , 8 am

6-10

Respiratory portion of respiratory system

Dr. Ghada morad

Thursday, 11 am

11-15

Lung and cigarette smoking

Prof. Dr. Mostafa Abo El-Eila

Sunday , 10.30 am

16-20

Lung alveoli in adult and foetal lung

Prof. Dr. Wahid Stephanos

Saturday ,9.30 am


MIcrobiology Assignment

Assalamualaikum....

Student number

Topic

Tutor

51-55

Str. Pneumonia and lobar pneumonia

Dr. Iman Ghazawi

Dr. Najwa Jamil

56-60

Diphtheria & pseudomembrane on tonsils

Dr. Maha Gharbawi

Dr. Aminah Nuruddin

61-65

Haemophilus influenza and respiratory tract infection, bordetella pertussus & whooping cough

Dr. Hala Abdul Salam

Dr. Mani Jamal

66-70

Legionella pneumophila as respiratory pathogen

Dr. Hala Abdul Rauf

Dr. Mani Jamal

71-75

Pulmonary tuberculosis

Dr. Izzah Hafnawi

Dr. Hadir Akashah

76-80

Chlamydia spp and respiratory tract infection, mycoplasma spp and respiratory tract infection

Dr. Malakah Mufti

Dr. Syawikar Abdul Salam

81-85

Adeno viruses as respiratory pathogen, rhinoviruses and common cold

Dr. Amirah Amir

Dr. Nisreen Fathi

86-90

Avian flu, swine flu

Dr. Manal Badur

Dr. Amirah Amir

91-95

Aspergillus spp. And respiratory tract infection

Pneumocystis jiroveci

Dr. Suzan Al-Faqi

Dr. Rim Harfush

PEMBETULAN KELAS BAGI CERTAIN SECTION SAHAJA

Assalamualaikum wbt...

Pembetulan kelas seperti berikut :

Hari Isnin : practical 8--> section 5..
tukar kelas 6, bukan computer lab

Hari selasa : practical 8 jugak--> section 4,7,1,6
semua kelas 7, bukan computer lab

hari selasa :practical 10--> section 3
lab 7, bukan lab 5

Thursday, May 26, 2011

INFORMATION!

Assalammualaikum w.b.t..
To all my dearest friend..

This is the latest information about our studies..

18/6 - Assignment
19/6 - Practical Exam
26/6 - MCQ (Final Respiratory System Module)

27/6 - 11/7 - Biostatistics & Epidemiology Module ( 2 weeks)
16/7 - Biostatistics exam

23/7- Beginning of FINAL SEMESTER EXAM!

According to DR HALA, we will sit for our final exam separately for each module..
for example ..

Saturday : CVS Module ( MCQ & essay)
Monday : Respiratory Module (MCQ & essay)
Wednesday : Biostatistic (MCQ & essay)
Then, Psychology & Professional Skill

24/9 - Repeat exam
8/10- START SEMESTER 5-THIRD YEAR

*Any further information will be announced later..

Wednesday, May 25, 2011

Pelancaran WARM dan Palestin Evergreen

Diingatkan sekali lagi, perkara yang ingin difahamkan kepada ahli batch kita ialah, kepentingan mengambil berat akan hal saudara semuslim. Dalam situasi kita, dan saudara di Palestin, dan saudara muslim di negara lain yang ditindas secara amnya, amatlah memerlukan perhatian daripada kita, seterusnya kita mendoakan kesejahteraan mereka disamping memberi bantuan sehabis daya kita kepada yang memerlukan. Jadi, selayaknya sebagai saudara, ikatan ukhuwah adalah penting bukan sekadar yang dekat di mata, malah tidak kurang juga, yang jauh di mata , moga-moga dekat di hati akhirnya





Sila baca sampai habis :)

Terdapat beberapa syarat yang hendaknya ditunaikan dalam membangun ukhuwah sesama muslim yakni :

1. Hendaknya bersaudara untuk mencari keridhaan Allah, bukan kepentingan atau berbagai tujuan duniawi. Tujuannya ridha Allah, mengokohkan internal umat Islam, berdiri tegar di hadapan konspirasi pemikiran dan militer yang menghujam agama dan akidah umat. Rasulullah Saw. bersabda, “Sesungguhnya amal itu tergantung niatnya…” (HR. Imam Bukhari).

2. Hendaknya saling tolong-menolong dalam keadaan suka dan duka, senang atau tidak, mudah maupun susah. Rasul bersabda, “Muslim adalah saudara muslim, ia tidak mendhaliminya dan tidak menghinanya… tidak boleh seorang muslim bermusuhan dengan saudaranya lebih dari tiga hari, di mana yang satu berpaling dari yang lain, dan yang lain juga berpaling darinya. Maka yang terbaik dari mereka adalah yang memulai mengucapkan salam.” (HR. Imam Muslim).

3. Memenuhi hak umum dalam ukhuwah Islamiah. Rasul bersabda,

“Hak muslim atas muslim lainnya ada enam yaitu :

a. Apabila engkau bertemu dengan saudara muslim yang lain, maka ucapkanlah salam kepadanya;

“As-Salamu’alaikum wa Rahmatullah”, berjabat tangan dengannya, dan menjawab salamnya dengan berkata, “Wa‘alaikumus salam wa rahmatullah wa barakatuhu”.

Orang Muslim melakukan itu semua, karena dalil-dalil berikut:

Firman Allah Ta‘ala,

“Apabila kamu diberi salam dengan ucapan salam, maka balaslah salam tersebut dengan yang lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa).” (An-Nisa’: 86).

Sabda Rasulullah saw.,

“Orang yang berada di atas kendaraan mengucapkan salam kepada orang yang berjalan kaki, orang yang berjalan mengucapkan salam kepada orang yang duduk, dan orang yang sedikit mengucapkan salam kepada orang yang banyak.”(Muttafaq Alaih).

“Sesungguhnya para malaikat heran kepada seorang Muslim yang berjalan melewati seorang Muslim lainnya, namun ia tidak mengucapkan salam kepadanya.”

“Ucapkan salam kepada orang yang engkau kenal, dan orang yang tidak engkau kenal.” (Muttafaq Alaih).

“Tidaklah dua orang Muslim kemudian keduanya berjabat tangan, melainkan keduanya diampuni sebelum keduanya berpisah.” (Diriwayatkan Abu Daud, Ibnu Majah, dan At-Tirmidzi).

“Barangsiapa memulai pembicaraan sebelum mengucapkan salam, maka janganlah kalian menggubris pembicaraannya hingga ia mengucapkan salam.”(Diriwayatkan Ath-Thabrani, dan Abu Nu’aim).


b. Apabila ia mengundangmu, maka penuhilah undangannya;

c. Apabila ia meminta nasihat kepadamu maka berikanlah nasihat kepadanya;

Sabda Rasulullah saw.,

“Jika salah seorang meminta nasihat kepada saudaranya, hendaklah saudaranya tersebut memberinya nasihat.” (Al-Bukhari).

“Agama adalah nasihat.” Ditanyakan kepada Rasulullah saw., “Untuk siapa saja?” Rasulullah saw. bersabda, “Untuk Allah, kitab-kitab-Nya, Rasul-Nya, pemimpin-pemimpin kaum Muslimin, dan seluruh kaum Muslimin.” (Diriwayatkan Muslim).

d. Apabila ia bersin dan mengucapkan “alhamdulillah” , maka ia mendoakannya dengan berkata, “yarmukallahu” (mudah-mudahan Allah merahmatimu), kemudian orang yang bersin berkata, “yaghfirullahu lii wa laka” (semoga Allah memberi ampunan kepadaku dan kepadamu, atau ia berkata, “yahdikumullahu wa yushlihu baalakum” (semoga Allah memberi petunjuk kepadamu, dan memperbaiki hatimu), karena Rasulullah saw. bersabda,

“Jika salah seorang dan kalian bersin, maka hendaklah ia berkata, ‘Segala puji bagi Allah’, dan hendaklah saudaranya mengatakan padanya, ‘Semoga Allah merahmatimu’, dan jika saudaranya telah mengatakan, ‘Semoga Allah merahmatimu’, maka hendaklah orang yang bersin berkata, ‘Semoga Allah memberi petunjuk kepadamu, dan memperbaiki hatimu’.” (Diriwayatkan Al-Bukhari).

Abu Hurairah ra berkata, “Jika Rasulullah SAW. bersin, beliau meletakkan tangannya, atau pakaiannya di mulutnya, dan merendahkan suaranya.” (Muttafaq Alaih).

e. Apabila ia sakit maka jenguklah dan doakan untuk kesembuhannya;

Sabda Rasulullah saw. berikut:

Al-Barra’ bin Azib ra berkata, “Rasulullah saw. memerintahkan kita menjenguk orang sakit, mengantar jenazah, mendoakan orang yang bersin, membebaskan orang yang bersumpah, menolong orang yang tertindas, memenuhi undangan, dan menebarkan salam.” (Diriwayatkan A1-Bukhari).

“Jenguklah orang sakit, berilah makan orang yang lapar, dan bebaskan para tawanan.” (Muttafaq Alaih).

Aisyah ra berkata, “Rasulullah SAW. menjenguk sebagian keluarganya, kemudian beliau mengusap dengan tangan kanannya, sambil berkata, ‘Ya Allah Tuhan manusia, hilangkan musibah, dan sembuhkanlah karena Engkau Maha Penyembuh. Tidak ada penyembuhan kecuali penyembuhan-Mu dengan penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit’.” (Muttafaq Alaih).

f. Apabila ia meninggal dunia maka hantarkanlah sampai ke kuburnya ” (HR. Imam Muslim).


Pelancaran WARM dan Palestin EverGrenn

Tempat : Asrama Mara
Masa : 7 malam
Hari : Ahad (29-5-11)
Tema Pemakaian : Warna hijau

objektif program

1)cinta kepada islam
2)cakna ttg isu palestin
3)kikis semangat assobiyyah


+Bermula khamis (26) hingga ahad (29), PAMERAN PALESTIN akan dilangsungkan. Kawan-kawan dijemput hadir.



Kami di pihak Ahli Jawatan kuasa mengharapkan sokongan daripada kalian utk memeriahkan lagi majlis ini. bukannya apa, cuba bayangkan. kita mengadakan kenduri sempena kesyukuran, tetapi... kehadiran tetamu tidak mendapat smbutan yg hangat dalam kalangan kawan sekelas.. sape x sedih kalau diri sendiri yg mengalami keadaan mcm tu.. fikir2 kan lah wahai kawan2 ku..

Kami bkn saje2 nak sibukkan diri mengadakan program itu dan program ini.. tapi kami menyahut seruan Allah swt dalam firmannya yg berbunyi:

“ Dan hendaklah ada di kalangan kamu satu kumpulan yang menyeru kepada kebaikan Islam, menyuruh melakukan kebaikan dan mencegah sebarang kemungkaran. Dan merekalah orang yang benar-benar berjaya”.

Al Imran : 104.

so, kalian hendaklah faham dan sedar bahawa kita semua sama mempunyai tanggungjawab dalam memakmurkan bumi Allah ni.


Hot links

http://www.facebook.com/event.php?eid=149798721757437
http://palestineevergreen.blogspot.com/
http://www.facebook.com/pages/We-Are-Real-Muslim-PCI-/154501247950351?sk=info



SKILL LAB

Skill Lab Time Table Malysia

ASSIGNMENT!

Assignment Groups for Respiration Module

SCHEDULE

3rd Week 2nd Year 2 - Copy


4th Week 2nd Year - Copy

Tuesday, May 24, 2011

ISHQ PYAR MOHABBAT

BUAT SAHABAT2 AKHAWAT~

ISHQ PYAR MOHABBAT
TEMA : YOU ARE US!
TARIKH: 27 MEI 2011(JUMAAT)
MASA :8.30 PG- 2.00 PTG
TEMPAT :ASRAMA MARA

PELBAGAI AKTIVITI MENARIK MENANTI ANDA!
JOM KITA MEMERIAHKAN PROGRAM IPM NI~

*jangan lupa bawak kain sebagai penutup mata!
*potluck - masing-masing bwk dessert atau makanan ringan..smue org kn pandai masak...masak sedap-sedap..kita makan sama-sama..jangan lupa tulis nama kat tupperware yg dibawa..nanti hilang,xde ganti ye..

Sabda Rasulullah SAW:

“Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia menyayangi saudaranya melebihi dirinya sendiri”

say I ♥ U to your UKHTI FILLAH...


Monday, May 23, 2011

MODULE 5!!!!

Assalamualaikum..
kepada repeaters yg nak repeat modul 5 bersama 1st year pada 16 Jun 2011,
anda boleh mendapatkan personal class (anatomy) dgn Dr.Madihah secara percuma..
berikut adalah waktu lapang beliau,tapi kalo nak pergi kelas ni,call beliau dulu,k!

selasa(24/5)-9am-10am & 11am-12pm
rabu(25/5)-9am-10am & 11am-12pm
khamis(26/5)-11am-12pm

Dr.Madihah-011-1174531

Gunakan peluang yang Allah bagi dgn baik.Rabbuna yusahil kwn2! :))

ICDL CLASS

Pembahagian kumpulan adalah seperti berikut :

contoh,

Section 1 group A =group A and B
section 1 group B =group C and D

Gabungan group A and B menjadi satu kumpulan, manakala Group C and D membentuk kumpulan yang lain. Dipendekkan cerita, group ICDL ni macam yang kelas ICDL yang lepas. Itulah group ICDL sampai ke akhir.

Tolong tengok betul2 tempat ICDL class dimana. Be alert!

Syukran jazilan doctors...

Sunday, May 22, 2011

INVOIS UNIVERSITI

Senarai nama pelajar yang mendapat tajaan Skim Pinjaman Terbuka (SPT) MARA.




1. Alya Suraya binti Zahari
2. Adilah Zulaikha binti Abdul LAtib
3. Ahmad Affiq Hadri bin Ahmad Fitri
4. Abang Azmi bin Abang Mohamed
5. Zubaidah Ismail binti Zulkifli
6. Azlul Syakirah Uyainah binti Zaghlol
7. Ain Nadia binti Zainal Abidin
8. Muhammad Hasif bin Zainul Abidin
9. Muhammad Dzulhakim bin Ahmad Nazri
10. Muhammad Shafiq bin Nordin
11. Muhammad Izzat bin Mohd Romi
12. Nur Adilah binti Abdul Hamid
13. NIk Dzakirin bin Adi Asokan
Invois anda telah siap dan salinan asal akan diserahkan kepada Pengarah MARA, Ustaz Isahak untuk urusan pembayaran yuran universiti. Salinan lain yang telah difotostat akan diberi kepada pelajar2 di atas sebagai rujukan untuk masa hadapan. Sila rujuk SR-SR, ketua dan penolong batch jika ada apa2 persoalan.

Syukran





Penting!

Assalamualaikum kawan-kawan..
Ada beberapa perkara yg perlu kte ambil cakna..

1-esok,isnin=hari profesional,jadi pakai baju smart2 ye kawan-kawan!

2-Unit Akademik PCI berhajat untuk mengadakan perjumpaan penting bersama-sama ‘repeaters’ tahun dua. Sangat penting dan perlu diambil berat. Butir-butir perjumpaan adalah seperti berikut:

Hari: Isnin
Tempat: Teratak Iskandar, Sporting
Masa: 4.00 Petang

Diingatkan kepada pelajar-pelajar yang terlibat, dapat menghadirkan diri berikutan hasil dari perbincangan mesyuarat ini akan memberi pengaruh yang besar ke atas perjalanan pengajian kita di kuliah.

Saturday, May 21, 2011

nota pharmacology

Assalamualaikum wbt



prof yasir suruh bagitahuu ni haa. pasal kertas pharmaco yang doblas page tuu, itu dia suruh baca je for general knowledge. bukan semua masuk exam. nanti dia akan pendek pendekkan jadi 3-4 pages means nanti dia akan bagitahu yang mana satu akan masuk exam :D lepas tu dalam buku teks pharma semua masuk except cough. sekian terima kasih :)

Thursday, May 19, 2011

RESPIRATORY MODULE & ICDL



2nd Week 2nd Year - Copy

ICDL1

Professional skill class


*jazakumullahukhairan kathira buat warga I-mumtaz atas kerjasama anda menjayakan SPLENDIFEROUS NIGHT...a night to be remember..insya allah..

"Oleh itu apabila engkau telah selesai dari kegiatan-kegiatan hidupmu,
maka usahakanlah kegiatan yang lain pula. "
(al-insyirah:7)

Tuesday, May 17, 2011

Peringatan Etika

Assalamualaikum.. sekadar utk mengingatkan..harap x mengganggu sesiapa ye. utk etika pemakaian ( sorry klu benda yg sama ulang bnyk kali,hrp xrimas la eh..ni last kot igtkn. :D ) nk bgtau je,tujuan kami buat etika pemakaian ni sbb :


1st ,nk mnjaga nama baik negara kte..kte sbg duta kecil Mlysia ,yg dipndg baik oleh msyrakat mesir sjk sekian lama,mstila mngekalkan adab kesopanan dan kekalkan tanggapan baik mereka trhadap kte. Lagipun kte nk memperkenalkan tradisi negara kte cntoh baju krung.. tp bju kebaya xdigalakkan. Lelaki pn ad yg memakai bju melayu tp yg LENGKAP… klu ad songkok,sampan,etc.. tp songkok xde xpe kot.. arahan pihak atasan.. :D

2nd, utk pengetahuan,kte akn ad tetamu dr pihak uni sndri.. seperti Dean,vice dean,dan coordinator kte. Jadi,etika pemakaian amat dititikberatkan sbb kte mmbawa imej Negara..best jgk klu sesekali bangga dgn bju kebangsaan sndri kan..



3rd ,kte ad tema utk majlis ni iaitu professional.. utk prmpuan – professional - tradisional.. ( ad bgtau kan sblm ni ? ) klu rse bj krung xde yg menarik,jubah pn blh..yg pasti pemakaian kte longgar dan mnutup aurat yg sepatutnya.. DRESS mmg x dibenarkan.. brdasarkan pengalaman sblm ni,kami nk elakkan drpd perkara yg x diingini.. takut klu ad pihak yg trsalah faham,mereka akn mnganggap kte mmbuat mcm party2 ke.. bkn nk ckp dress org pkai pegi party,tp xnk la tema tu lari.. lgpun nnt senang2 je muka masing2 trmasuk kat dlm GROUP FB mne2 kan.. popular sudaa..

4th , klu dah nme prmpuan,mst nk cntik2 kan..xsalah,tp klu boleh berpada2 la..sederhana.. sedap mata memandang.. ni utk keselamatan prmpuan jgk..mn tau klu mlm tu trlebih cntik ke…kte da trdetik kan kat mn2 hati utk berniat xbaik kat kte..sbb menarik kan..lagi2 nnt mesti hbs mjlis dah mlm..bahaya..keadaan kt mesir ni pn skrg xstabil.. bkn xbagi brgaya,mengingatkan je.. saling mengingatkan…

5th, jgn ad yg pkai seluar ye nnt gadis2.. hehe.. owh.. nak igtkan lagi..igtkan dri sndri jgk..dan semua la.. ambil wuduk dr rmh dan kekalkan kalau boleh smp ke maghrib.. jd xde la berebut2 kt tandas nnt.. lg cepat blh mulakan solat brjemaah..

Ini je nota utk hari ini.. harap2 xde yg tersinggung ataupun x puas hati.. kalau ad ape2 pertanyaan,silalah jgn malu2 segan utk bertanya dekat mne2 ajk mjlis mkn malam ni..klu rse konfius tu,tny je trs.. semua ajk blh jwb.. smoga smua happy la mlm tu nnt ye.. kte semua kan br hbs exam,xde gap utk new module kan..so anggapla ni sbg “night out” dgn kwn2 but in a FORMAL way… semoga semua berjln dgn lncar dan usaha semua org berbaloi..

Monday, May 16, 2011

ICDL CLASS LAGI~~



Assalamualaikum...Please alert for next ICDL class..

Tomorrow, 17 May 2011..

berikut adalah student yang terlibat :

jam 12-2 : group A and B (section 2)
jam 2-4 : group C and D (section 2)
jam 12-2 : group A and B (section 6)
jam 2-4 : group C and D (section 6)
jam 2-4 : group C and D (section 5)

Place : section 2 in Computer Lab Moussah
: section 6 & 5 in camputer lab at skill lab building

please tell the others about this news!!
jazakumullahu khairan kathira...

Peta lokasi jamuan



Assalamulaikum wrt

sahabat semua...disini saya attachkan peta lokasi Azur hotel tu..harap sabahabat boleh tengok...Maaf klu lukisan
x berape nk lawa...


*Azur Hotel disebelah pantai..dan dihadapan hotel, boleh nmpak KFC, Pizza Hut dan Hardees serta NSGB Bank.
*Ade terowong untuk melintas dekat-dekat dgn KFC tu.Pastikan cross guna terowong ye...
cara untuk ke temp
at program:
1) Tremco----> ambil tremco ke arah mandarah. dan berhenti di stanley bridge. pastu boleh cross guna jejantas ke seberang...tambg dalam LE 1 per person
2) Taxi-----> ckp kat driver taxi tu pergi ke stanley bridge atau dalam arab dia kubri stanley....tambang dalam LE 4-6

Ketibaan pelajar: 4.30-5.15ptg(harap sahabt2 semua dapt menepati masa dan stg awal untuk cop tempat.
..
Semua dijemput Hadir!!!



SLIDE ANATOMY

Assalamualaikum~

there are slides for nose, larynx, and lung in module 12> anatomy folder.

happy studying^_^

PROFESSIONAL SKILL AND ID CARD




Assalamualaikum warahmatullah...

InsyaAllah, hari khamis ni, 19 Mei 2011, kelas professional skill berjalan seperti biasa untuk lecture A, ID number 09-2-01 hingga 09-2-105 sahaja. Kelas bermula jam 8 pagi di CC.

Perkara kedua, sila hantar borang permohonan kad pelajar Kedutaan Besar Malaysia Kaherah yang telah dibahagikan mengikut section kepada ketua dan penolong section masing2. Due date adalah pada hari Rabu, 18 Mei 2011. Sila lengkapkan borang beserta gambar berukuran passport dan tiada caj akan dikenakan. Kad ini berfungsi sebagai kad pengenalan diri sepanjang berada di Mesir. Kerjasama anda amat dihargai.

Wallahua'lam

Pengumuman penting (The Apps II)


Assalamualaikum wbt.


Allah berfirman dalam surah Ali-Imran, ayat 54;

“Dan Mereka Merancang,Allah juga merancang,Dan ALLAH sebaik-baik Perancang”



Merujuk kepada Majlis Pelancaran The Apprentices II yang sepatutnya dijadualkan pada malam esok, majlis pada malam esok terpaksa ditangguhkan disebabkan tingkat 3 yang terpaksa digunakan untuk satu program lain bersama JPMK.


Oleh yang demikian, insya allah, Majlis Pelancaran The Apprentices II akan ditangguhkan ke:



17 Mei 2011

Selasa

Tingkat 3 Asrama MARA



Semoga sama-sama kita dapat menghadirkan diri dan InsyaAllah dimasukkan dalam golongan yang mendapat rahmatNya InsyaAllah.


p/s: solat maghrib berjemaah sebelum bermula program.

Sunday, May 15, 2011

ICDL CLASS, PLEASE ALERT!



Assalamualaikum warahmatullah...

Pembetulan pengumuman sebelum ini.

Esok, 16 Mei 2011 kelas ICDL untuk student2 berikut :

jam 8-10 : section 1 (group A and B)
jam 10-12 : section 1 ( group C and D)
jam 12-2 : section 4 (group A and B)
jam 2-4 : section 4 ( group C and D)
jam 12-2 : section 7 ( all Malaysian Students)

Place : Section 1 and 4 at Computer Lab ( moussah Hospital )
: section 7 only, at floor 3 (computer Lab at skill lab building)

please spread this news to others
section leader, please take note!!!!

jazakumullahu khairan kathira!!

THE APPS


Innal hamdalillah thummal hamdulillah thummalhamdulillah


Bersyukur pertama-tamanya ke hadrat Ilahi yang terus memberikan nikmatNya yang tiada terbatas kpd hamba-hambaNya, daripada sekecil-kecil cell yang padanya terdapat pelbagai hormones yang bertindak sebagai pengawal keadaan sel hinggalah kepada otak yang menyimpan pelbagai jenis maklumat. Alhamdulillah. Bersyukur juga pada Allah yang memenuhkan dada-dada kita dengan ilmu-ilmuNya untuk sama-sama membantu manusia kembali mengenal Tuhan melalui seni-seni menarik manusia kepadaNya. Seperti yang diketahui umum, kerjaya doktor atau dukun merupakan suatu profession yang lebih dekat dengan masyarakat, kata-kata doktor didengari secara positif oleh masyarakat umum.
Dengan ini

Mentorcouncil

dengan usahasama

Unit Pembangunan Insan Perubatan Cawangan Iskandariah,

enggak mau tangguh-tangguh lagi…
jadi
pada pada 16 Mei 2011 di TINGKAT 3, asrama MARA ini akan diadakan

Majlis Pelancaran Program The Apprentice II


Tentatif program : (dijemput, digalakkan diharuskan agar semua hadir sebelum maghrib, sebelum ya bukan semasa dan bukan selepas)
 
6.48 pm : solat maghrib berjemaah
              
                Majlis perasmian APPS 2
               
                Tayangan video-video
               
                Pembahagian kumpulan
 
10.00 pm : Bersurai

Semoga sama-sama kita dapat menghadirkan diri dan InsyaAllah dimasukkan dalam golongan yang mendapat rahmatNya InsyaAllah..

Saturday, May 14, 2011

ICDL CLASS


Bismillah...

InsyaAllah, kelas ICDL yang dinanti-nantikan selama ini akan bermula pada hari esok; 15 mei 2011.

berikut adalah student yang terlibat :

jam 10-12 : 09-2-91 till 09-2-112
jam 12-2 : 09-2-113 till 09-2-124
jam 2-4 : 09-2-202 till 09-2-223

tempat adalah floor 3, lab computer dekat bangunan skill lab.

tolong sebarkan maklumat ini kepada kawan2 yang terlibat especially section 3 dan section 5

Thursday, May 12, 2011

RESPIRATORY MODULE

Schedule of 2nd Year IUMP

GOOD NEWS FOR REPEATERS!!


Assalamualaikum
Attention to all repeaters for the first year, admin has decided to increase your last reseat exam mark.so there might be some changes in your previous result.Whoever want to check their result can ask any SRs by any medium: fb, ym..etc
thank you^_^.

Wednesday, May 11, 2011

SPLENDIFEROUS NIGHT

Tuesday, May 10, 2011

Pengenalan Vice Dean dan pembentangan

Kepada semua warga PERUBATAN.

Insyallah esok akan diadakan perjumpaan bersama Dr. Iman Darwish, Vice Dean Fakulti Perubatan. Butir - butir perjumpaan adalah seperti berikut :

Masa : 2 petang - 4 petang.
Tempat : Auditorium Convention Center (Lecture Hall)
Agenda : Berdasarkan tajuk
masalah - masalah batch.
Pakaian : Kemas dan sopan.

Diharapkan semua warga PERUBATAN yang berkelapangan pada esok hari dapat datang dan dalam masa yang sama beramah mesra bersama
Dr Iman Darwish yang baru menggalas jawatan sebagai Vice Dean Fakulti Perubatan.

Kami di pihak PERUBATAN memohon maaf atas segala kesulitan yang berlaku.

EXAM..


assalammualaikum wbt..

As you all know, MCQ exam will be held on 14th may 2011 at 11.00 a.m until 12.10 p.m

The exam place will be in :

1 -112 Ampitheatre 1 (2nd floor)
113 -224 Ampitheatre 2 (2nd floor)
225 - 259 Class 2 (ground floor)
260 -301 Class 4 (ground floor)
302 - 324 Class 7 (ground floor)

Bittaufiq wannajah...




Peraturan Majlis Dinner Batch “Splendiferous Night”,Tahun 2

Assalamualaikum wbt


Ikhwah:
1. DIWAJIBKAN mengikut tema pemakaian majlis iaitu “profesionalisma”:
• Berpakaian formal dan memakai tali leher
• Memakai kasut; pemakaian selipar @ sandal tidak dibenarkan
• TIDAK MEMAKAI JEANS
• Penampilan keseluruhan haruslah kemas dan segak
• Pemakaian blazer atau jaket yang formal adalah mengikut pilihan masing-masing.
2. Mematuhi FORMALITI dan ETIKA-ETIKA asas dalam menghadiri majlis formal:
• Mematuhi tentatif program yang telah dirancang,cnth ; masa
• Mematuhi arahan AJK protocol dan disiplin yang telah dilantik
• Menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan peraturan sebelum, semasa, dan selepas majlis,cnth; menangkap foto berdua-duaan, datang berpasang-pasangan, dll
• Tidak bersorak-sorak yang berlebihan
• Duduk mengikut kedudukan kerusi masing-masing yang telah ditetapkan
• Menghormati jemputan VIP

3. Larangan keras merokok dalam dewan majlis atau di sekitar kawasan hotel ( tapak program )
Akhawat:
1. Pemakaian mengikut tema majlis; PROFESIONALISMA bercirikan TRADISIONAL, tetapi AMAT disarankan tidak berlebih-lebihan dalam berhias
2. TIDAK MEMAKAI JEANS
3. Menutup AURAT dengan sempurna dan selengkap-lengkapnya; adalah amat TIDAK DIGALAKKAN pemakaian baju kebaya atau baju kurung yang mengikut potongan badan ( ketat ).
4. Mematuhi FORMALITI dan ETIKA-ETIKA asas dalam menghadiri majlis formal:
• Mematuhi tentatif program yang telah dirancang,cnth ; masa
• Mematuhi arahan AJK protokol dan disiplin yang telah dilantik
• Menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan peraturan sebelum, semasa, dan selepas majlis,cnth; menangkap foto berdua-duaan, datang berpasang-pasangan, dll
• Tidak bersorak-sorak yang berlebihan
• Duduk mengikut kedudukan kerusi masing-masing yang telah ditetapkan
• Menghormati jemputan VIP
5. Untuk perjalanan balik, DIWAJIBKAN untuk mengikut peraturan sistem musyrif yang telah ditetapkan oleh Unit Perumahan PCI

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More