Saturday, June 22, 2013

KULIAH MAGRIB : COUNTDOWN TO RAMADHAN


 Kemenangan umat islam di bulan Ramadhan

"Kamu orang-orang Islam tidak akan dapat dikalahkan karana jumlah yang kecil. Kamu pasti dapat dikalahkan walaupun mempunyai jumah yang banyak melebihi jumlah musuh jika kamu terlibat di dalam dosa-dosa." (Abu Bakar Shiddiq)

Menjadi fakta sejarah, bulan Ramadhan merupakan bulan kemenangan umat Islam. Banyak kemenangan umat Islam dalam peperangan terjadi pada bulan Ramadhan. Bermula dari kemenangan pertama umat Islam terhadap orang-orang musyrik Makkah pada perang Badar hingga Perang Arab-Israel Oktober 1973. 

Antara kemenangan umat islam dalam bulan ramadhan :

1. Perang badar -2H
Tahun pertama pensyariatan puasa

2. Pembukaan kota mekah -8H

3. Perang tabuk -9H

4. Pendaratan tentera islam di pantai andalusia -91H
-kisah tariq bin ziyad

5. Perang ain jalut 658H 
Ia adalah satu peperangan yang berjaya menebus kembali maruah umat Islam setelah dikalahkan oleh tentera Tatar di dalam peristiwa siri-siri serangan Tatar ke atas bumi Islam. Panglima yang berjaya mengembalikan kemuliaan umat ini adalah Saifudin Qutuz, salah seorang panglima Islam yang hebat. Kehebatan Qutuz dan kepentingan peperangan Ain Jalut hanya akan dapat dirasai jika kita dapat menyelami penderitaan umat hasil dari serangan Tatar ke atas umat Islam.


Menurut Abul Hasan Ali an-Nadwi, umat Islam yang terbunuh di dalam peristiwa kejatuhan Baghdad tersebut adalah 1,800,000 orang. Satu angka yang cukup menakutkan sesiapa sahaja yang cuba membayangkannya. Darah mengalir di jalanan. Buku-buku dicampak ke dalam sungai dan semua itu dianggarkan berjumlah sebanyak dua juta naskhah buku. Ahli sejarah menganggap itu sebagai punca kemunduran umat Islam selepas itu. Semua itu berlaku dalam masa 40 hari.


Penarikan mundur pasukan Rusia dari Afghanistan juga terjadi pada bulan Ramadhan. Berhentinya peperangan di Bosnia-Herzegovina, sehingga umat Islam dapat hidup relatif tenang, pun terjadi pada bulan Ramadhan.


Sunnah menyambut bulan ramadhan??

seseorang itu akan melakukan persiapan yang sangat kemas jika ada seorang vip datang ke tempatnya..

Tamu yang dimaksud itu tidak lain adalah Ramadhan, bulan yang mulia, bulan Al-Qur’an, bulan shiyam, bulan bertahajjud dan qiyamullail, bulan kesabaran dan takwa, bulan kasih sayang, ampunan dan terbebasnya hamba dari api neraka, bulan yang terdapat di dalamnya suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan, bulan di mana syaitan dibelenggu, pintu neraka ditutup dan pintu syurga dibuka.

Bulan di mana amal kebaikan dilipatgandakan dan penuh berkah dalam ketaatan, bulan pahala dan keutamaan yang agung. Maka setiap yang mengetahui sifat-sifat tamu ini untuk menyambutnya sebaik mungkin, mempersiapkan berbagai amal kebajikan agar memperoleh keberuntungan yang besar dan tidak berpisah dengan bulan itu, kecuali ia telah menyucikan ruh dan jiwanya. Allah Ta’ala berfirman,

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا

Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan),    (Asy-Syam: 9)

diriwayatkan, bahawa mereka berdoa kepada Allah agar dipertemukan kembali dengan Ramadhan sejak enam bulan sebelumnya


 Langkah membuat persiapan ramadhan

1. Berdoa, semoga Allah memperpanjang umur kita sampai pada bulan Ramadhan, seperti yang dilakukan oleh sebagian kaum salaf, begitu pula memohon kepada Allah pertolongan dan kekuatan dalam menunaikan puasa, qiyamullail dan beramal soleh di dalamnya. 

Allah Ta’ala berfirman, ertinya,
“Hanya kepada Engkaulah kami beribadah dan hanya kepada Engkaulah kami minta pertolongan”. (Al-Fatihah:5)


2. Kebersihan dan kesucian, maksudnya adalah kebersihan ma’nawi yaitu taubat yang tulus dan sebenar-benarnya dari segala dosa dan maksiat. 


Bagaimana mungkin seseorang menunaikan puasa  sedangkan dia berbuka dengan sesuatu yang haram, atau meninggalkan shalat, atau derhaka kepada kedua orang tua, sehingga Rasulullah Shalallaahu alaihi wasalam melaknat dan malaikat Jibril pun mengamininya?

Bagaimana anda menginginkan puasa yang diterima dan bermanfaat, sedangkan anda berada dalam keadaan melakukan dosa ini dan itu?

Belumkah anda mendengar sabda Nabi Shalallaahu alaihi wasalam yang ertinya,
“Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan dan perbuatan dusta, maka Allah tidak membutuhkan(menginginka

n) puasanya dari makan dan minum”. (HR. Al Bukhari).

“Berapa banyak orang yang berpuasa tidak mendapatkan bagian apa-apa dari puasanya, kecuali lapar dan dahaga”. (Shahih Al Jami’).

Maka Bertaubatlah dengan taubat yang tulus dan sebenar-benar taubat, sebab pintu taubat masih terbuka. Dan taubat itu bukan sekedar meninggalkan perbuatan dosa, akan tetapi dengan mengembalikan hati dan hawa nafsu kepada Dzat Yang Maha Mengetahui alam ghaib,

فَفِرُّوا إِلَى اللَّهِ إِنِّي لَكُم مِّنْهُ نَذِيرٌ مُّبِينٌ

(Katakanlah wahai Muhammad kepada mereka): "Maka segeralah kamu kembali kepada Allah (dengan bertaubat dan taat), sesungguhnya aku diutuskan Allah kepada kamu, sebagai pemberi amaran yang nyata.
 (Adz-Dzariat:50).


Di antara persiapan jiwa dalam rangka menyambut bulan Ramadhan, hendaknya anda dengan sepenuh hati melakukan puasa sebaik-baiknya dan beramal shalih pada bulan Sya’ban. 

Sebab pada bulan Sya’ban nanti segala amal perbuatan diangkat kepada Allah, sebagaimana sabda Rasululah Shalallaahu alaihi wasalam yang diriwayatkan oleh Usamah bin Zaid.
“Rasulullah Shalallaahu alaihi wasalam melakukan puasa sepanjang bulan Sya’ban atau melakukan puasa  pada bulan itu kecuali beberapa hari saja beliau tidak melakukannya”. (HR. Al-Bukhari dan Muslim).

Di antara masalah penting lainnya adalah bertafaqquh (memahami) hukum-hukum puasa dan mengenal petunjuk Nabi Shalallaahu alaihi wasalam sebelum memasuki puasa; mempelajari syarat-syarat puasa, syarat sahnya, yang membatalkannya, hukum puasa  pada hari yang diragukan, apa yang boleh, wajib atau haram dilakukan oleh seseorang yang sedang melakukan puasa, apa etika dan sunnah-sunnahnya, hukum-hukum qiyamullail, berapa bilangan raka’atnya, hukum-hukum puasa bagi yang berhalangan baik kerana bermusafir atau sakit, hukum zakat fitrah dan lain sebagainya. 


Begitu pula mengenai petunjuk Nabi Shalallaahu alaihi wasalam dalam bulan Ramadhan yang bertalian dengan diri beliau, puasanya, qiyamullailnya, kemurahan hatinya, pemeliharaan dirinya serta keteladanan beliau dalam bertadarrus Al-Qur’an, juga yang berkaitan dengan keluarga dan umatnya. Sebab segala sesuatu harus didahului dengan ilmu dan pemahaman sebelum mengamalkannya.


Mempersiapkan acara-acara menyambut “tamu agung”, di antara-nya dengan membaca Al Qur’an, mempelajarinya kemudian menghafalnya, qiyamullail, memberi ifthar (buka puasa) kepada orang-orang yang berpuasa, melakukan umrah, i’tikaf, dan berlomba dalam kebaikan dengan semangat fastabiqul khairat, shadaqah, dzikir, penyucian jiwa dan lain sebagainya.


Demikianlah ringkasan bagaimana kita menyambut bulan Ramadhan yang dapat kami kemukakan. Kita berdo’a semoga Allah berkenan memberi taufiq dan hidayahNya kepada kita agar dapat beramal shalih pada bulan Ramadhan.
“Ya Allah, pertemukan kami dengan bulan Ramadhan dan berilah kami pertolongan untuk dapat menunaikan puasa, qiyam, dan amal soleh di bulan Ramadhan dan di bulan-bulan lainnya. Teguhkanlah kami pada ketaatan sampai kami menemuiMu, sesung-guhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengabulkan segala do’a”. Amin.
penyampaian cenderahati kepada Saudara Shahir MTP Alex  di akhir majlis.

0 HoT sTufF:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More